OKUMA İSTEĞİM GERİ GELDİ

Marguerite Yourcenar - "Açık Gözler"



Yourcenar Maine adasındaki evinde gerçekleştirilen bu nehir söyleşide, zengin burjuva ailesini, ‘halktan insanları’, altı haftalıkken kaybettiği annesine karşı duygularını da anlatıyor. Babasıyla olan ilişkilerini de, babasının hayatına giren kadınları da... Çocukluğunu yaşadığı Villa Mont-Noir’ı da, Hollanda ve Belçika arasında mekik dokumalarını da, savaşları da. Westminster’ı ilk ziyaretinde gotik mezarları gezerken Orta Çağ’ın gizemine nasıl ilgi duyduğunu da, Budizmi keşfedişini de.
İlk ve son yazdıklarına, inançlarından siyasi görüşlerine, Gide’den Tolstoy’a, “Genji Hikayesi”nden “Madam Bovary”ye birçok şeyi anlatıyor Yourcenar. Üstelik de bunu, “Sorularınıza cevap bulmak, soru sormakla başlar” diyerek yapıyor. 

başka bir kitabı:

Doğu Öyküleri  “Kırlangıçlar Meryem”i. Paganizmle birlikte doğayla iç içe olma duygusunu yitiren insan bilincinin trajik gelişimini aktarıyor bu öykü aracılığıyla yazar. Bu öykünün çıkış noktası, eski Atina’nın kırlarındaki küçük bir kilisenin adını anlatmak arzusu. Ancak bu mütevazı arzu öykü içinde giderek paganizmin, doğanın ve anaerkil dönemin izlerinin silinişine dair yazılmış bir ağıda dönüşüyor.  “Boynu Vurdurulan Kali”  de yine aynı izlekleri taşıyan bir başka öyküsü yazarın. Bir büyük Hindu efsanesinden esinlenen Yourcenar, burada Hindu Tanrıçası Kali’nin trajik öyküsünü yorumlamış. Kıskanç tanrılar yüzünden, saflığın ve güzelliğin simgesi başı, bir fahişenin bedeniyle birleşen Tanrıça, güzelliği ve çirkinliği, saflık ile pisliği, şehveti ve masumiyeti, kısacası dünya üzerindeki cümle ikilikleri varlığında tek bir biçimde taşımak zorunda kalıyor, acılar içinde. Öykünün sonunda ona umut veren bilgenin sözleri ise tüm insanlığa, özellikle de kadın cinsine sesleniyor adeta: “Arzu, sana arzulamanın boşuna olduğunu öğretti, dedi bilge. Şimdi de pişmanlık, pişmanlık duymanın fayda etmediğini söylüyor. Sen, birer parçası olduğumuz Yanılgı; Sen, kusursuzluğun içinde kendiliğinden bilinçlenen kusurlu güzel; Sen, ille de ölümsüz olmayan Gazap... Sabret.”   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

hormon - sgk - saçlar

SUSTANON GÜNLÜKLERİ - II -

aralık 2. yıl kutlamaları